Miért járjunk kutyakozmetikushoz?

Kedves gazdik! 

Ebben a cikkemben arról szeretnék írni nektek, hogy miért célszerű kedvencünket kutyakozmetikushoz hordani. Mik az alapápolási feladatok és miben tud nekünk segíteni egy szakember.

Szőrzet:

A bőr és a szőrzet ápolását rendszeresen kell végezni. A hosszú szőrű fajtáknak naponta, jó alaposan keféljük ki a bundáját, így nemcsak eltávolítjuk a séta és a játék során összeszedett szennyeződéseket de csomó mentesíthetjük is. A szőrzet fésüléséhez és keféléséhez már egészen fiatal korban hozzá kell szoktatni a kutyákat. A leghelyesebb néhány hetes korban elkezdeni, hogy megszokja kedvencünk. A hosszú szőrű fajták esetén naponta vagy kétnaponta kell elvégezni, míg a rövidszőrűek szőrét ritkábban, általában hetente is elégséges lekefélni. A kutyák tavasszal és ősszel vedlenek, vagyis évente kétszer cserélik ki tömegesen az aljszőrüket. Ilyenkor gyakoribb szőrápolást igényelnek.

A legnehezebb az összetincsesedett szőr szétbontása.Ez leggyakrabban a fülek és a végtagok töve mögött fordul elő a hosszú szűrű állatokon, a szőrápolás elhanyagolása vagy kirándulás és különböző ragacsos anyagok (pl. toklász, bogáncs vagy rágógumi) miatt. Ezeket minél előbb fésűvel, bontófésűvel vagy bontókefével ajánlott kifésülni, vagy tompa hegyű ollóval kell óvatosan levágni.A leghelyesebb a fürösztéshez is egészen fiatal korban hozzászoktatni a kutyát, de ilyenkor különösen óvatosnak kell lenni, mert a kölykök bőre könnyen kiszárad.A felnőtt kutyák esetén is jobbak a kímélő samponok, olykor pedig valamely gyógysampon használatára is szükség lehet, ha az állatorvos ezt ajánlja. Az emberi samponok használatát jobb kerülni. Kozmetikámban egy rámpát is kialakítottunk a nagyobb kutyusok számára, illetve egy elektromos asztal is rendelkezésükre áll.

 

Sok gazditól hallom hogy nem hagyja magát fésülni. Ha nem szoktattuk hozzá kedvencünket a rendszer fésüléshez a kozmetikus megteszi helyettünk. Bármi legyen az oka annak hogy nincs rendszeresen kifésülve, célszerű akár 4-6 hetente elvinni. Ekkor a szakember alaposan megfürdeti és kifésüli, rendbeteszi kutyusunk bundáját. Ahogy én is sok kutyakozmetikus vállalja a bűzmirigy kinyomását is.

Karomvágás

Akkor kell megrövidíteni a karmokat, ha a tappancsot érintő képzeletbeli vízszintes síkon túlnyúlnak. A karom nagy részében idegek vannak, ha abba belevágunk, nagy fájdalmat okozunk a kutyának! A Ha nem merjük, és bizonytalanok vagyunk, inkább bízzuk az állatorvosra vagy a kutyakozmetikusra!

Mancsápolás

A tél sajnos nagyon megviseli kutyusunk lábait, a párnák kirepedezhetnek és a jég fel is vághatja. Ha olyan helyen sétálunk, ahol ennek veszélye fennáll, védjük lábait.Mindig legyen rendben tartva a mancsok közötti szőr, ezzel csökkenthetjük annak kockázatát, hogy túl sok jégkristály és sós-havas anyag ragadjon be a mancsszőrök közé.Sok kutyás bele sem gondol, hogy ugyan a kedvencét vastag bunda védi, de a talpán nem nő szőr, így bizony ott ő is fázik. Ezért a téli mínuszokban a kutya mancsai könnyen kiszáradhatnak és felrepedezhetnek.

A szemek és a fülek tisztán tartása

Ha váladék képződik a kutya szemszögletében, azt naponta egy tiszta papírzsebkendővel távolítsuk el. A begyulladt szemeket kamillafőzetbe mártott vattapamaccsal tisztíthatjuk, csak arra ügyeljünk, hogy ne legyen túl meleg és hideg sem az oldat. A szembe lógó szőrszálaktól könnyezhet is a szem, ezeket nagyon óvatosan vágjuk le, hogy ne ingereljék tovább a szemet! A kutyák füle nagyon érzékeny, ezért óvatosan tisztítsuk azt! Sok kutya nem szereti, de szükséges beavatkozás. A fülszőrnövésre hajlamos kutyusok füléből sajnos muszáj kiszedni (gyakorlatilag kitépkedni) a szőrt, mert ha benne marad, az nem engedi szellőzni a hallójáratot, nem engedi távozni a fülzsírt, hanem felfogja és összegyűjti azt. Ettől a hallójárat állandóan nedves marad, bepállik, és végül begyullad. Ha ez nem nem lenne elég, a nem kívánt helyen nőtt szőr összegyűjti és bevezeti a fül belsejébe a szennyeződéseket, bogarakat, növényi részeket (toklász), melyek súlyos gyulladást okozhatnak (és rendszerint okoznak is).

Nem utolsó sorban pedig védekezzünk a kullancsok, bolhák és egyéb élősködők ellen! Tévedés azt hinni, hogy a hidegebb időszakban erre nincs szükség!
Kisállatunk fekhelyét, és környezetét is mindig tartsuk tisztán, védve őt az újrafertőződésektől!

Összegezvén keress fel egy kutyakozmetikust ha:

  • nincs időd fésülni kedvencedet, nem hagyja magát?
  • nem szeretnéd az otthoni fürdőkádat összeszőrözni
  • félsz hogy sokat vágsz le a karmából és fájdalmat okozol neki?
  • nem tudod eltávolítani a fülszőrt?
  • túl hosszú a szőre, ki sem lát már szegény kutyus?
  • ki kellene nyomni  a bűzmirigyét , de azt sem tudod hogy állj neki?
  • szeretnéd ha mindezt megcsinálná helyetted valaki más  🙂